Praktisch omgaan met stress en werkdruk

Voor wie?

Voor organisaties en bedrijven die het belangrijk vinden medewerkers op een gezonde manier ‘hard’ te laten werken. Dat kan namelijk echt!

Het programma kan preventief ingezet worden. Het is voor iedereen geschikt die zich afvraagt hoe je op een gezonde manier om kan gaan met alles wat er in het dagelijks leven op je afkomt. Dat kan de werkdruk zijn, de drukte in je privéleven of juist alles samen.

Het is ook geschikt voor teams/afdelingen waar de werkdruk/belasting als hoog wordt ervaren of waar al uitval is vanwege stressklachten. Wij gaan dan gericht met teams in gesprek over hoe ze meer rust kunnen creëren in hun werk.

Doel

Deelnemers komen erachter dat er met simpele inzichten en praktische, kleine stappen al veel te winnen valt om stress en druk(te) in het dagelijkse werk en leven te verminderen. Na afloop begrijpen de deelnemers hoe stress werkt, weten ze beter hoe je ermee om kunt gaan en hoe ze optimaal kunnen blijven functioneren.

Door in teamverband met elkaar in gesprek te gaan en te brainstormen wordt inzichtelijk wat er nodig is om daadwerkelijk tot ‘gezond werken’ over te gaan.

Programma

We maken het programma op maat en geheel naar wens. Zowel qua inhoud, vorm en duur. We werken met bouwstenen, die aangepast of aangevuld kunnen worden.

We beschrijven hieronder verschillende bouwstenen. 

Ben je nieuwsgierig naar een voorbeeld workshop van een dagdeel?

Onze bouwstenen:

Stress- en herstelsysteem

Uitleg van wat er van binnen gebeurt bij (werk)druk en stress.

Hoe kan je de accu opladen?

Niet alleen leggen we uit hoe je kan herstellen maar we gaan er ook praktisch mee aan de slag. 

Waarom niet haasten/ multitasken?

In een korte praktische oefening wordt duidelijk waarom multitasken inefficiënt is

Signalen leren herkennen

Het is belangrijk om de vroege signalen te leren herkennen waaraan je merkt dat je belast begint te raken. Daar gaan we praktisch mee aan de slag.

Iedereen krijgt inzicht in de eigen signalen en staat stil bij de vraag wat hij/zij gaat doen als de eerste signalen zich aandienen.

Grenzen aangeven/keuzes maken

De deelnemers ervaren letterlijk wat er gebeurt als er veel op hen afkomt. Wat doe je dan en wat helpt jou hierbij?

Bij uitgebreidere programma’s maken we nog meer gebruik van lichaamsgerichte oefeningen om de grenzen te leren stellen/bewaken.

Optimaal blijven presteren bij piekbelasting

We nemen de deelnemers mee langs de volgende vier fasen: gezond, belast, overspannen en burn-out. Hoe zit het in elk van deze fases met de te leveren prestatie, de hoeveelheid inspanning, de accu en het herstelvermogen? 

Waarom altijd streven naar een maximale prestatie terwijl het ook optimaal kan. 

En hoe blijf je optimaal presteren bij piekbelasting.

Eigenschappen die stress veroorzaken

We gaan aan de slag met eigenschappen die je kwetsbaarder kunnen maken voor stress. (Bijvoorbeeld, een groot verantwoordelijkheidsgevoel, veel moeten, anderen willen pleasen, perfectionisme, hoog ambitie gevoel).

De deelnemers verkennen  de kracht en valkuil van hun eigenschap. 

Wat levert deze eigenschap je op en wat kost het? Waar zit jouw uitdaging?

Energiebalans

Energiegevers en energievreters: hoe zit het met de balans tussen die twee?

Waar word je blij van?

Besteed je jouw tijd zoals je dat wil? 

Dit onderdeel is ook los in te zetten als workshop, klik hier om daar meer over te lezen.

Praktische toepassing

De deelnemers formuleren voor zichzelf concrete vervolgstappen op basis van de kennis en ervaringen die ze opgedaan hebben tijdens het programma. Wat hebben zij nodig om hun energie in balans te houden.

Bij uitgebreidere programma’s maken we gebruik van simulaties, casuïstiek en rollenspellen. 

gezondwerkencompany